4 aanbevelingen voor aangenaam tuinonderhoud

4 aanbevelingen voor aangenaam tuinonderhoud

Voor de één is het onderhouden van de tuin een aangename klus en dat resulteert dan ook in een goed onderhouden tuin. Voor de ander, is het tuinonderhoud echter een vervelende klus en dat laat zich dan ook vaak terugzien, de tuin is slecht onderhouden en ziet er uit als een warboel. Hieronder dan ook 4 aanbevelingen om het tuinonderhoud wat aangenamer te maken. 

 

Onderhoudsvriendelijke oplossingen 

Weet je van jezelf dat je geen groene vingers hebt en dat je niet al te veel tijd in het onderhouden van de tuin wilt steken? In dat geval is het raadzaam om voor een onderhoudsvriendelijk ontwerp van de tuin te kiezen. Gebruik geen beplanting waar bessen aan groeien, deze planten produceren veel plantafval en dat moet je ook allemaal weer opruimen. Voor de looppaden en het terras is het verstandig om klinkers of grindpaden met een grindmat te nemen. Klinkers zijn met de hogedrukspuit gemakkelijk schoon te houden en grindmatten voorkomen de groei van onkruid, wat ook weer een hoop werk scheelt. Een mooi gazon in de tuin vergt doorgaans veel onderhoud. Kunstgras is hier een onderhoudsvriendelijke oplossing voor. Bij het ontwerp van de tuin is het goed om hierover na te denken, je zult er later minder onderhoudswerk aan de tuin van hebben. 

Tuinrenovatie

Het kan goed heel goed zo zijn, dat je bij het eerste ontwerp niet over bovenstaande aanbevelingen hebt nagedacht. Om niet ieder jaar tegen het onderhoud op te zien, is het renoveren van de tuin dan wellicht een goed idee. Bij het nieuwe ontwerp van je tuin heb je nu in ieder geval al een idee van wat veel onderhoud nodig heeft en kun je het ontwerp hierop aanpassen. Je zult zien dat je na de tuinrenovatie meer tevreden met de tuin bent. Ook als je weinig tijd aan de tuin besteed is tuinrenovatie te adviseren. Des te trotser je bent op je tuin, des te aangenamer het onderhoudswerk zal zijn. 

Samenwerken 

Misschien ben je niet de enige bij jou in de buurt die een hekel heeft aan tuinonderhoud. Kijk en vraag eens rond of je buren ook van plan zijn om de tuin aan te pakken. Samenwerken is goed voor de motivatie, gezellig en kan in sommige gevallen een stuk goedkoper zijn. Je kunt bijvoorbeeld gereedschap aan elkaar uitlenen en afval zoals oude klinkers hergebruiken. De troep van de een is de schat van de ander. Het plannen van het tuinonderhoud met de buurt is een goede motivatie om in de tuin aan de slag te gaan en komt tevens de hele buurt ten goede. 

Uitbesteding 

Je kunt het onderhoudswerk aan de tuin ook aan een hovenier uitbesteden. De hovenier is dé deskundige bij uitstek op het gebied van tuinontwerp, tuinaanleg en tuinonderhoud. Je kunt de kosten goed in de hand houden door niet het gehele onderhoud, maar alleen de klussen waar je geen zin en tijd voor hebt uit te besteden. Hoveniers bieden vele diensten en mogelijkheden op het gebied van tuinonderhoud aan. Het is dan ook aan te bevelen om met een hovenier de mogelijkheden en diensten die op jou en jouw tuin van toepassing zijn te bespreken.