Een terrasoverkapping op maat of een bouwpakket kopen

Een terrasoverkapping op maat of een bouwpakket kopen

Waarschijnlijk sta je er niet bij stil, maar over een aantal maanden is de lente weer in volle gang en ga je je tuin weer klaarmaken voor het mooie buitenweer. Een van de dingen die je nu al aan je tuin kunt doen, is het uitzoeken en plaatsen van een terrasoverkapping. Er gaat immers best nog wel wat tijd overheen voordat je precies hebt bepaald wat voor soort overkapping je wilt en voordat de constructie eenmaal is opgebouwd.

Een belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je op terrasoverkappingen gaat oriënteren, is of je een op maat gemaakte constructie wilt of dat je toch liever kiest voor een bouwpakket, waarmee je zelf de overkapping kunt maken.

De voor- en nadelen van een bouwpakket

Wanneer je besluit om een bouwpakket te kopen, dan is het goed om bij een aantal zaken stil te staan. Allereerst zijn bouwpakketten altijd gebaseerd op standaard maten, waardoor je overkapping mogelijkerwijs qua omvang niet helemaal bij je woning past. Het grote voordeel van een bouwpakket is natuurlijk dat ze prijstechnisch zeer interessant kunnen zijn. Ook bespaar je op de installatiekosten.

De voor- en nadelen van terrasoverkappingen op maat

Het grote voordeel van terrasoverkappingen op maat, is dat ze perfect aansluiten bij de rest van je woning. Bovendien kun je ook zelf bepalen uit welke materialen de constructie moet worden opgebouwd en  hoeveel ingangen er moeten komen. Daarnaast zijn overkapping op maat vaak ook van kwalitatief goed materiaal samengesteld.

Al met al kun je dus vanuit gaan dat je jarenlang onbezorgd plezier van je aankoop kunt hebben en dat is bij bouwpakketten helaas lang niet altijd het geval. Het nadeel van maatwerk constructies is eigenlijk geen nadeel, maar de prijs zou een obstakel kunnen vormen als je budget niet toereikend is. Daarbij is het goed om te weten dat je het zo gek kunt maken als dat je zelf wilt. Je hoeft in ieder geval echt niet rijk te zijn om een overkapping op maat aan te kunnen schaffen.

Overkapping met glazen dak

Zaken om over na te denken

Of je nu besluit om voor een bouwpakket of voor een constructie op maat te gaan, in beide gevallen is het belangrijk om over een aantal zaken na te denken met betrekking tot het gebruik van de overkapping. Stel bijvoorbeeld dat je een meubel set onder het dak kwijt wilt. Dan is het van belang dat je daar rekening mee houdt bij het bepalen van de afmetingen van de constructie.

Een ander aandachtspunt is de hoeveelheid licht die je in je huiskamer wilt hebben. Terrasoverkappingen kunnen immers veel lichtinval wegnemen, waardoor de woonkamer van je huis een stuk donkerder wordt. Een oplossing hiervoor is de plaatsing van een glazen dak op de overkapping. Echter, een glazen dak heeft als nadeel dat de temperatuur in de overkapping bij zonnig weer snel op kan lopen. Daarom is het altijd verstandig om bij een glazen dak ook direct zonwering aan te schaffen.

Bij de aanschaf van een overkapping komt meer kijken dan je in eerste instantie wellicht dacht. Daarom is het aan te raden om diverse websites, zonweringsbedrijven en brochures te raadplegen om je eerst uitgebreid te oriënteren alvorens je overgaat tot de aankoop van een constructie. Zo weet je in ieder geval dat de kans dat jij straks met de glimlach onder je terrasoverkapping zit behoorlijk groot is!