Kiezen voor graszaad of graszoden in de tuin

Kiezen voor graszaad of graszoden in de tuin

Een tuin inrichten is leuk, maar zorgt ook voor veel vragen en keuzes. Wat wil ik in mijn tuin gaan doen, hoeveel tijd wil ik kwijt zijn aan onderhoud, hoe is de bezonning van de tuin. Antwoorden op deze vragen hebben invloed op de keuzes die je maakt voor de inrichting van je tuin.

 

Voor veel mensen hoort een gazon echt bij een tuin, bovendien is het goed voor de afwatering. Door te kiezen voor een stuk gazon in je tuin kan het water beter weglopen en zul je minder snel last hebben van wateroverlast door grote regenbuien. Voor de aanleg van een gazon kun je kiezen uit graszoden, of gras zaaien. Met beide methoden kun je een mooi gazon aanleggen, er zit alleen wel een verschil in prijs, tijdsduur en manier van aanleggen.

Verschil graszoden en graszaad

Graszaden zijn echt de zaadjes van een grasplant. Met het zaaien van een grasmat kies je dus voor hele nieuwe planten en heb je wat geduld nodig. Het duurt enige tijd voor een zaadje tot een complete plant is ontwikkeld.

Graszoden zijn lange, dunne plakken gras, die ergens anders al voor gezaaid en gegroeid zijn. Hierna zijn deze grasplanten met een dun laagje aarde afgestoken en (meestal) voor vervoer opgerold. Het gras van een graszode is ergens anders al een jaar of langer gegroeid, zodat het sterke volwassen planten zijn, dus je hebt na aanleg snel een volle grasmat in je tuin.

De aanleg

Omdat graszaden en graszoden verschillend zijn, is ook de manier van aanleg anders. Voor beide methoden geldt dat je moet beginnen met de grond goed onkruidvrij maken en omspitten. Controleer ook of er geen grote stenen of wortels liggen, die kunnen later voor vervelende hobbels in je gazon zorgen.

Voor de aanleg van graszoden ga je de grond na het omspitten even aanharken. Vervolgens egaliseer je de grond. Dit kun je doen door een lange lat over de grond te leggen en alles netjes gelijk te trekken.

Zo kunnen de wortels van de graszoden direct goed de grond ingroeien. Rol de graszoden nu uit over de grond en begin in de bovenste hoek. Werk dan naar beneden verder. Zo hoef je niet steeds over de kwetsbare nieuwe graszoden te lopen. Leg de graszoden goed strak tegen elkaar aan en druk, of stamp ze na het leggen goed aan. Zo maken de wortels goed contact met de ondergrond.  Geef na het aanleggen je gazon direct goed water. Zo hebben de graszoden een goede start in jouw tuin.

Voor het zaaien van gras egaliseer je de grond, na het omspitten, ook. Gras zaaien kun je het beste in het voor- of najaar doen. Dan zijn de groeiomstandigheden het beste. De temperatuur van de grond is goed en er valt meestal voldoende regen.

Voor het zaaien van gras hoef je de grond niet aan te drukken of stampen, je kunt na het egaliseren direct zaaien. Geef na het zaaien direct water met een fijne sproeier, zo zullen de graszaadjes het snelste gaan ontkiemen en door een fijne sproeikop te gebruiken spoelen de zaadjes niet weg.

De beste keuze voor jouw tuin

Allebei de manieren kunnen een prachtig gazon opleveren en wat de beste keuze is, valt niet direct te zeggen. Beide manieren hebben voor- en nadelen. Zo heb je met graszoden het snelste resultaat, maar zit er wel een prijskaartje aan. Met graszaad ben je het voordeligste uit, maar zul je geduld moeten hebben. Bovendien zijn vogels dol op graszaad en kunnen de aanleg vertragen, omdat ze graszaad oppikken. Hierdoor kun je kale plekken in je gazon krijgen die je opnieuw moet inzaaien.