Tips voor het ontwerpen van je nieuwe tuin

Tips voor het ontwerpen van je nieuwe tuin

Of je nu een kleine stadstuin of een royale achtertuin bij een vrijstaande woning hebt, in alle gevallen is een goed doordacht tuinontwerp van groot belang.

Hierdoor wordt het realiseren van je droomtuin net even wat makkelijker. Met een tuinontwerp wordt er van tevoren goed nagedacht over de elementen die terugkomen, zodat je zeker weet dat de juiste sfeer wordt gecreëerd.

Tal van mogelijkheden voor een tuinontwerp

Zodra je start met je tuinontwerp, merk je al snel dat er veel mogelijkheden zijn. Wat wordt het materiaal van de tegels? Wil je wel of geen vijver? Wat voor planten kies je uit? En heb je al gedacht over een zitgedeelte en/of eetgedeelte? Kortom, veel om over na te denken. Laten we eens inzoomen op enkele onderdelen van het tuinontwerp.

Tegels bepalen voor een groot deel de sfeer

Tegels zijn vandaag de dag niet enkel functioneel. Naast dat je makkelijk een looppad of lounge gedeelte vormt in de tuin, dragen ze ook voor een groot deel bij aan de sfeer. Kies bijvoorbeeld voor natuursteen verhardingen, betonverhardingen, tegels of klinkers. Vandaag de dag zijn er zelfs tegels met opvallende prints!

De voordelen van keramische tegels

Steeds vaker zie je keramische tegels in tuinen. Helemaal niet zo vreemd, want dit materiaal biedt je verschillende voordelen. De tegels zijn extreem hard, bestand tegen vlekken en bestand tegen krassen. Daarnaast heb je de keuze uit tientallen maten, kleuren en prints, zodat er voor je persoonlijke smaak altijd een passende tegel leverbaar is.

Functionele verlichting of sfeerverlichting

Denk je aan het ontwerpen van je tuin, dan is de kans groot dat je niet direct aan de verlichting denkt. Echter, dit onderdeel mag niet ontbreken in je ontwerp. Je hebt de keuze uit functionele verlichting of sfeerverlichting.

Functionele verlichting komt voor in de vorm van staande armaturen die een groot vloeroppervlakte uitlichten. Ga je voor sfeerverlichting, dan kun je denken aan spotjes die een traptrede, een waterelement of een boom verlichten.

Optimaal genieten van je tuin met tuinmeubilair

Natuurlijk mogen tuinmeubelen niet ontbreken in het tuinontwerp. Kies er bijvoorbeeld voor om heerlijk te relaxen in een loungeset. Of kies voor een paar praktische ligstoelen. Met mooi en comfortabel tuinmeubilair wordt je tuin echt een verlengstuk van je woning en een heerlijke plek om in te ontbijten, lunchen, borrelen of te dineren.

Creëer privacy met een pergola of een overkapping

Zowel in kleine tuinen als grote tuinen past een pergola of overkapping perfect. Je zorgt hierdoor direct voor meer privacy en hebt altijd een schaduwplek tijdens de warmste dagen van het jaar.

Populaire materialen voor deze constructies zijn hout, kunststof en metaal. Een pergola of overkapping is in veel gevallen kant-en-klaar te bestellen, maar online staan ook tal van handige tutorials. Ideaal als je twee rechterhanden hebt!

Liever je tuin laten ontwerpen?

Zie je het belang van het maken van een tuinontwerp wel is, maar vind je het veel werk om zelf een ontwerp te maken? Of weet je eigenlijk niet zo goed welke combinaties van planten en tuinaccessoires goed bij elkaar passen? Dan kun je ervoor kiezen om een hovenier in te schakelen voor het laten maken van een tuinontwerp. Meer weten? Bezoek dan eens deze pagina: tuinontwerp laten maken door Aardoom Hoveniers.